torstai 5. toukokuuta 2011

Parannus kuukautiskipuihin

Kun puhutaan negatiivisista tunteista, otetaan esille vielä tämäkin. Olen todella kateellinen miehille muutamasta seikasta. Jos olet mies, onnittele itseäsi. Et tule tämän elämäsi aikana milloinkaan tuntemaan kuukautiskipuja.

Itse elin terveen pikkutytön elämää tarkalleen 12.5-vuotiaaksi. Siihen ikään katson lapsuuteni päättyneet sillä tuolloin elämääni asuivat hirvittävät jokakuukautiset, toistuvat kivut joihin en löytänyt apua mistään. Monilla naisilla aivan yleisesti on kuukautiskipuja ja vain harva nainen tai tyttö välttyy niiltä kokonaan. Kivut muodostuvat kun kohtu supistelee voimakkaasti irroittaakseen sisävuorauksensa joka sinne on kasvanut potentiaalista vauvaa varten. Kehoon vapautuu kipuhormoneja ja kipua tuntuu vatsassa, alavatsassa, selässä, peräsuolessa ja reisissä polviin saakka. Kun kipu iskee, haluat mielummin kuolla kuin kestää sen. En edes osaa kuvailla sitä tavalla jonka tuo kipu todella ansaitsisi. 

Kun kivut alkoivat en tiennyt mitä olisin tehnyt. Häveliäs pikkutyttö koki kauhistuttavana ajatuksen että pitäisi mennä sisätutkimukseen gynekologille missä tehtäisiin ties mitä nöyryyttäviä ja pelottavia tutkimuksia. Tuolloin ei ollut vielä nettiä mistä olisi voinut etsiä tietoa mitä lääkärissä tehdään ja onko edes olemassa lääkettä. Niinpä turvauduin apteekin käsikauppasärkylääkkeisiin jotka kohdallani olivat riittämättömät, ne taittoivat toki kivun siten että pääsin pois syvimmästä helvetistä jonne tämä biologinen autuus oli minut syössyt mutta vain sen verran että pysyin järjissäni. Kouluunmenosta kuukautisten alkamispäivänä oli turha puhua. 


Kas kun "ne" alkavat ei ensin tunne mitään. Yhtäkkiä alkaa tuntua pientä, unenomaista kipua. Aivan pientä. Mietit pari minuuttia tunnetko mitään. Kuluu viitisen minuuttia kun kipu on jo niin kova että tajuat että "ne" ovat alkamassa. Tässä vaiheessa on jo todella kiire! On äkkiä otettava kymmenkunta särkylääkettä jotka vielä pitää pureskellä suussa jotta ne imeytyisivät vatsalaukun läpi nopeammin. Tämä muuten sattuu suuhun sillä särkylääkkeet ovat jonkinlaista happoa ainakin suutuntuman mukaan. 

Seuraavaksi tiedät että on odotettavissa kauhun hetkiä ja koetat valmistautua. Parissa minuutissa alatkin tuntea todella kovia kouristuksia. Kipu leviää tulenhehkuisena reisiin ja alas polviin saakka. Kynnet pureutuvat kämmenen lihaan ja katsot kelloa, kokemuksesta tiedät että särkylääkkeillä kestää kahdestakymmenestä minuutista neljäänkymmeneen minuuttiin ennenkuin ne auttavat. Pahinta on jos vatsa sattui olemaan täynnä ennen särkylääkkeiden ottoa sillä silloin kestää kauemmin ja siten joudut myös olemaan kipuhelvetissäsi kauemmin. Sitten makaat lattialla hiljaisten kyynelien valuessa kasvoillasi sillä kunnolla itkeminen, siinähän joutuu liikuttamaan kasvolihaksiaan ja niistämään, olisi liikkumista ja nyt olet tilassa jossa joka liike sattuu kuin tuhat puukkoa. 

Pahinta oli joa kuukautiset alkoivat yöllä. Uni on siitä ihmeellinen lahja että se peittää pienet kivut. Niinpä jos kuukautiset alkoivat kun olin vielä unessa, en tuntenut varoittavia ensikipuja vaan nukuin niiden yli ja heräsin vasta todella koviin kipuihin. Tällöin särkylääkkeellä kestää vieläkin kauemmin tehota ja edessä oli kauhua ja tuskaa.

Tällaista oli arkeni 12-vuotiaasta saakka. Tosin tuota helvettiä kesti siis vain yhden päivän ajan kuukaudessa. Kuukautisten toisena päivänä kivut olivat laantuneet niin paljon että pärjäsin vain puolella särkylääkepaketillisella ja kolmantena päivänä saatoin toisinaan olla ilmankin. Tosin kiitos lääkkeiden oli vatsani aina kolmantena päivänä niin pahassa kunnossa ja vereslihalla että jouduin paastoamaan ja syömään erittäin vähän ja helposti sulavaa ruokaa mikä lisäsi heikotusta.

Kärsimyksen vuosieni aikana elin varsin epänormaalia elämää. Olin viikon-kaksi viikkoa kuukaudesta niin kuukautisteni ja siihen liittyvien sivuilmiöiden orja että en oikein päässyt normaaliin elämään kiinni. Kokeilin kaikki mahdolliset lääkkeet. Jo silloin kun kukaan ei ollut kuullutkaan maca-jauheesta tilailin sitä kalliilla rahalla kaukaa. Nielin pahanmakuisia pellavaöljyjä pullotolkulla koska olin kuullut niiden auttavan helokkikapselien kera. Suuret määrät kalsiumia kuulemma auttaisivat. No eivätpä auttaneet minua. Eivätkä b- tai e-vitamiinitkaan tai mitkään muutkaan. Kokeilin homeopatiaa, kukkatippoja, joogaa mutta ainoa joka auttoi hieman oli kunnon kourallinen särkylääkkeitä. Koomisinta oli että lähes joka nuortenlehdessä ja naistenlehdessä todettiin maireasti miten liikunta auttaisi kipuun! Tällaisen kirjoittajaa olisin voinut lyödä nyrkillä naamaan ja lujaa, pois humanistiset itsekehitysajatukset mielestä kun kuulee tuollaista. Liikuntaa kun silmänräpäyskin sattui???


En ikävä kyllä ole vieläkään päässyt eroon katkeruudesta jotka nuo vuodet minuun jättivät. Lapsuuteni loppui liian lyhyeen. Kenties tulee päivä jolloin pääsen asiasta yli.

En tiedä mikä aiheutti muutoksen mutta noin 10-vuotta kuukautisteni alkamisesta kivut alkoivat lieventyä mutta vain sen verran että siinä missä ennen oli mennyt pari pakettia särkylääkkeitä päivässä riittikin enää puolet kyseisestä määrästä. Tämä helpotti elämääni suuresti sillä vatsani oli särkylääkkeiden vähennyksestä johtuen paremmassa kunnossa ja sitämyöden myös yleiskuntoni. Kärsin kuitenkin erittäin voimakkaista kivuista ja jos kuukautiseni sattuivat alkamaan hetkellä, vaikkapa kaverin mökillä eikä kipulääkkeitä ollut saatavilla oli niitä pakko lähteä hakemaan kaupungista vaikka taksilla. Kipu oli edelleen kuin punahehkuinen puukko kaivamassa sisuksiani tavalla jota sitä kokemattoman on mahdoton ymmärtää. 

Erään kerran ne alkoivat aikaisemmin kuin mitä olin varautunut. Lähdin kovalla kiireellä apteekkiin ja jo apteekissa nielaisin paketillisen lääkkeitä. Kotimatkalla (kun lääkkeiden tehoamisessahan aina kestää) oli kipu niin paha etten yksinkertaisesti päässyt eteenpäin. Niinpä lyyhistyin keskelle loskaa täynnä olevaa jalkapallokenttää jonka läpi olin oikaissut. Muistan sen hetken ikuisesti miten makasin loskan keskellä likomärkänä viiman ja rännän iskiessä naamaan samalla kun koin aivan hirvitäviä kipuja. Makasin siellä keskellä harmautta ja kylmyyttä ja kammottavia kipuja puolisen tuntia. Olin 13.


Jossain vaiheessa sitten kun liika lapsen häveliäisyys oli rapissut hain sitten gynekologilta e-pilleri. E-pillereillä voi jonkin verran siirtää kuukautisia. Niin aloin itsekin tekemään. Jos söin e-pillereitä putkeen tauotta pystyin välttämään kahdet kuukautiset kolmesta. Jos se olisi ollut minusta kiinni olisin skipannut kaikki kuukautiset mutta oma hormonitoimintani oli niin voimakas että pillerit eivät pystyneet lamaamaan omaa hormonitoimintaani täysin vaan kuukautiset tulivat väkisin läpi aina joka kolmas kuukausi ja taas kärsittiin.

Niistä ei siis ollut avuksi ja sivuvaikutusten suuruuden takia hylkäsin ne lopulta. Olin kuitenkin edelleen kiinnostunut terveysasioista ja satuin ostamaan paketillisen kalaöljykapseleita. Napsin niitä kuukauden verran ja kerran wc:ssä käydessäni huomasin verta. Kuukautiseni olivat alkaneet siten etten ollut huomannut mitään! Niin ei ollut milloinkaan käynyt ennen sillä kipu oli aina havahduttanut minut niiden alkamiseen paljon ennen  kuin verta ehti vuotaa! Hämmästynyt oli lievä ilmaus. Kävin salamannopeasti päässäni läpi mitä olin tehnyt toisin ja ainoa asia mikä oli elämässäni muuttunut olivat kalaöljykapselit.

Mietin voiko tämä olla näin yksinkertaista ja melkein itkin tajutessani että kaikki kärsimyksen vuoteni olisivat voineet olla poispyyhityt jos joku olisi kertonut tästä minulle aikaisemmin. Otin tyynesti ja ajattelin katsoa seuraavat kuukautiset läpi. Kun ne sitten aikanaan tulivat, olivat ne täysin kivuttomat, aivan kuten aikaisemmatkin kuukautiseni. Tässä vaiheessa tajusin jo kylmän viileästi että parannus oli löytynyt.

Nyt nettiä tutkiessani on kalaöljyn vaikutus kuukautiskipuihin, tai itseasiassa mihin tahansa kipuihin melko yksinkertainen.


Kun kehossa alkavat ne hormonaaliset muutokset jotka käynnistävät kuukautiset eli kohdun limakalvon irtoamisen, erittyy elimistöön prostaglandiini-nimisiä hormoneja. Prostaglandiinit aiheuttavat lihaskouristelut jotka puristavat turhaksi käyneen limakalvon ulos. Prostaglandiinien määrä kehossa on suoraan verrannollinen kipuihin. Eli mitä enemmän kehossasi on prostaglandiineja, sitä enemmän kärsit ja sen syvemmissä helveteissä käyt ja palat kun tämä naisellinen siunaus osuu kohdallesi. Nämä prostaglandiinit muodostuvat eikosanoidi-nimisistä välittäjäaineista. Eikosanoidit taas muodostuvat erilaisista rasvoista. Tässä vaiheessa kalaöljy astuu kuvioon. Rasvoja kun on kaikenlaisia. Jos nautit ravintosi mukana paljon pahoja rasvoja, niitä tulee lähinnä lihasta ja muista eläintuotteista mutta myös transrasvaa sisältävistä leivonnaisista, pasteijoista sun muista pahisruoista muodostuu kehoosi paljon arakinodihappoja joista taas muodostuu kipua muodostavia eikosanoideja ja niistä prostaglandiineja. Hyvistä rasvoista kuten kalaöljystä muodostuu toisenlaisia eikosanoideja ja toisenlaisia prostaglandiineja, sellaisia jotka blokkaavat pahojen prostaglandiinien tuotannon ja näin, ei enää kipua ja vuosien turha kärsimys olisi ollut vältettävissä näin yksinkertaisella tavalla.

Mainitaan että tuossa vaiheessa olin ollut jo hyvin pitkään kasvissyöjä ja jollain tasolla tuntui ikävältä ajatus joutua olemaan riippuvainen jostain toisen eliölajin ruumiista tuotetusta valmisteesta. Selvitin saisiko näitä hyviä rasvoja (siis lähinnä omega-3-rasvahappoja, erityisesti epaa) myös muista lähteistä ja tokihan saa. Ihmiselimistö kykenee syntetisoimaan kalaöljyn epa:aa myös alfalinoleenihaposta (pellava, hamppu, rypsiöljyt) mutta hyvin pienissä määrin ja melko tehottomasti. Muistin myös aikaisemmat kokeiluni jolloin olin todella juonut pullotolkulla erilaisia öljyjä joiden olisi pitänyt auttaa kipuihin mutta turhaan. Niinpä alistuin ja olen nykyään kalaöljyn käyttäjä. Joskin luulen että mikäli jonain päivänä kykenisi eliminoimaan ravinnostaan kaikki arakinodihappojen lähteet ja päästäisi kehoonsa vain laatukasviöljyjä, olisi ongelmasta kenties, utopistisesti mahdollista päästä eroon sitäkin kautta.

Käytän itse opiskelijabudjetille sopivia pirkka-kalaöljykapseleita joiden olen todennut tehoavan aivan yhtä hyvin kuin markkinoiden kalliimpienkin valmisteiden. Jos pidän hiukkaakaan taukoa, kivut palaavat. Syön normaalisti tupla-annosta ja kuukautisia läheneviä päivinä kolmin- nelinkertaistakin annostusta. Joskus köyhänä kuukautena en ole voinut ottaa niitä joka päivä ja olen huomannut että tripla-annosten otto vain pari päivää ennen kuukautisia auttaa myös. Tähän pieni varoituksen sana, kalaöljy ohentaa verta ja se voi jonkinverran lisätä kuukautisvuotoa. Lisäksi jos odottelet leikkausta lähitulevaisuudessa kannattaa kalaöljykapselien syönti lopettaa viikkoa, puoltatoista ennen operaatiota. Lisäksi en suosittele syömään kerralla kourakaupalla kalaöljyä; erään kerran otettuani kymmenisen kapselia sain erittäin pahoja huimauskohtauksia vaikka olin makuullani sängyllä. Kalaöljyn vaikutuksia sekin jota ei tosin kannata pelästyä sillä se menee ohi. Mutta ehdointahdoin sitä ei kaiketi kannata itselleen hankkia.


Toivon että tästä kirjoituksestani olisi sinulle hyötyä. Jos tunnet jonkun kovin kuukautiskipuisen, linkaa hänelle tämä juttu tai edes kerro omin sanoin kalaöljystä. Jos arvelet että kukaan lähipiirissäsi ei kärsi kuukautiskivuista voit olla hyvin väärässä. Uskomatonta mutta totta, kukaan omassa lähipiirissäni ei tiedä ongelmastani paitsi äitini eikä hänelläkään ole ollut aavistusta ongelman suuruudesta. Kuukautiskivut ja veri kun eivät ole varsinaisesti päivällispöytäkeskusteluja vaan moni kärsii hiljaisesti ja yksin. Kenties varsinkin se pieni pikkusiskosi tai sukulaistyttösi jonka näet vielä pikkulapsena etkä sukukypsänä nuorena neitona.

6 kommenttia:

  1. Minulla oli myös teininä aivan järkyttävät kuukautiskivut. Muistan hyvin yhden aurinkoisen, kuuman kesäpäivän kun makasin sikiöasennossa sängylläni, kauheissa tuskissa, kylmä hiki koko kropassa ja toivoin vain että joku olisi tullut ja ampunut haulikolla päähän, että kivut loppuisivat. Vapisutti, oksetti, ei voinut ulostaa (sattui ihan sa"#¤sti) ja vanhempani eivät suostuneet ostamaan muuta särkylääkettä kuin Panadolia, koska muut oli lapselle liian vahvoja. Onneksi tajusin 16-kesäisenä mennä itse lääkäriin ja sain jotian sinisiä pillereitä, en muista enää nimeä.
    Parikymppisenä aloitin Melianen e-pillerit ja maailma avautui edessäni aivan uutena! Pystyin vaikuttamaan kuukautisten alkuun niin että ne alkoivat lauantai aamupäivällä, eli pahin ohi kun maanantaina takaisin kouluun. Eikä tarvinnut edes parhaimmillaan särkylääkettäkään!! Wau!
    Nyt sitten jännittää kun olen seitsemännellä kuulla raskaana ne synnytyskivut. Ehkä nyt tiedän mitä tuleman pitää koska kuukautiskivut ja synnytyskivut aiheutuvat samasta asiasta; kohtu supistelee. Ja luotan nyt vanhempana enemmän kroppaani.

    Pitkä kommentti, mutta postauksesi oli NIIIIN asiaa ja sitä mitä itsekin olen joutunut kokemaan!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Minua kiinnostaisi, millainen DHA/EPA -pitoisuus näissä Pirkka-kapseleissa on? Itse tilaan mieluummin ravintolisät netistä halvalla, joten olisi hyvä tietää, millaisilla annostuksilla toisen merkkisiä olisi hyvä alkuun kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Et varmaan lue enää näitä, mutta...Itsekin kärsin kovista kuukautiskivuista ja tiedän mitä kipuhelvetti on, kun on toimintakyvytön, mutta tuo että sanoit ennen syöväsi kerralla kymmenkunta särkylääkettä, siis mitä ihmettä?

    Siis tämä:
    "On äkkiä otettava kymmenkunta särkylääkettä jotka vielä pitää pureskellä suussa jotta ne imeytyisivät vatsalaukun läpi nopeammin."

    Siis olet varmaan liioitellut tekstissä määrää? Toihan olisi jo haitallista elimistölle ja lisää varmasti mahakipuja, eihän niistä särkylääkkeistä olekaan enää hyötyä vaan jo haittaa kun maha menee huonoon kuntoon...

    Kohtalotovereille tiedoksi, että jos muuten ei apua saa, niin kannattaa mennä lääkärille ja saada paremmin auttavat reseptilääkkeet. Kokonaan kivuista ei eroon pääse, mutta niin, että pystyy olemaan...

    VastaaPoista
  5. Hienoa, että kalaöljykapselit auttoivat sinulle - itse löysin tämän blogin googletellessani vastausta päinvastaiseen ongelmaan, eli kalaöljykapselien vuoksi menkat ovat RUNSAAT, kivuliaat ja tulevat parin viikon välein, välissä muutaman päivän tauko. Aivan ihanaa. En käsittänyt mistä asia johtuu, mutta sitten tajusin yhdistää ongelman kalaöljykapseleihin ja informoin itseäni vielä senkin verran, että kalaöljykapselit ohentavat verta.

    Mainittakoon, että ennen kalaöljykapseleiden syönnin aloittamista minulla ei ollut ollut menkkoja tai menkkakipuja neljään vuoteen, kiitos ihanan ehkäisykapselin, sitä ennenkin vain satunnaisia pikkuvuotoja kiitos minipillereiden.

    VastaaPoista
  6. Casino site | Choegocasino Casino
    Casino site งานออนไลน์ · Welcome to Choegocasino Casino. Play at the best casino in Canada. 카지노 · Play with confidence. Read our in-depth review of this casino · Claim 1xbet korean your welcome bonuses

    VastaaPoista